Alticom: Regionale gateways naar alle online diensten

Robin VerlangenDirector Marketing en Sales, Alticom (a Cellnex company)Jan Michiel BerkelDirector, DCspine en Quint van EijkTechnisch Directeur / eindverantwoordelijke, Galaxy Business Networks

Met de recente opening van het datacenter in de mediatoren in Lelystad exploiteert Alticom ondertussen eenentwintig datacenters op deze manier. Uiteindelijk zullen in alle 24 mediatorens, allemaal op strategische locaties, datacenters actief zijn. Met launching customer Galaxy Business Networks en connectiviteitpartner DCspine is de nieuwe locatie het toonbeeld van hoe Alticom de nabije toekomst ziet. ChannelConnect sprak met vertegenwoordigers van de drie bedrijven over de samenwerking.

Niemand in Nederland woont verder dan 35 kilometer van een van de mediatorens van Alticom. Vanuit broadcast is de organisatie als PTT-afdeling doorgegroeid naar telecom, en is het afgelopen decennium ook leverancier geworden van datacenterdiensten. Om de potentie van de torens te kunnen benutten is connectiviteit uiteraard onmisbaar, zo vertelt Robin Verlangen, Director Marketing en Sales bij Alticom. “Met zo veel regionale datacenters kun je niet zonder. Sinds jaar en dag is Eurofiber een van onze hofle-veranciers geweest. Twee jaar geleden hebben we met Eurofiber gedachten gewisseld over hoe de toekomst er op het gebied van connectiviteit zou moeten uitzien. En uitgerekend toen bleek Eurofiber zelf met een innovatief concept bezig te zijn.” Hij duidt daarbij op DCspine, een initiatief van Eurofiber om, zoals director Jan Michiel Berkel van DCspine het omschrijft, “van Nederland een virtuele meeting room te maken” door middel van software defined netwerken. “We moesten daarvoor de samenwerking opzoeken met de regionale datacenters”, zegt Berkel. “Alticom is uniek omdat ze naast Amsterdam ook in de rest van Nederland regionale datacenters hebben. De verdiepingen in de torens maken het mogelijk om specifiek per klant een compact datacenter te realiseren. Per vloer zijn het eigenlijk veilige, zelfstandige mini-datacenters, en dat wordt belangrijk voor edge computing.”

Galaxy was bij de eerste kennismaking al meteen gecharmeerd van aspecten waar niet iedereen op let

Het regionale aspect is, samen met de veiligheid van de connectiviteit, de belangrijkste reden voor Galaxy Business Networks om voor Alticom te kiezen. “We hadden een definitieve wens om in de buurt te zitten”, zegt Quint van Eijk, de technisch eindverantwoordelijke bij Galaxy. “We zijn zelf in Lelystad gevestigd en het is ideaal om onze data ook lokaal onder te brengen. Galaxy staat voor veilige communicatie, met de ontsluiting op ons veilige platform via de straal- en glasvezelverbinding waar de torens sinds juni 2018 volledig in zijn voorzien. Bovendien sprak ons aan dat Alticom een kleinschalige faciliteit heeft, waarbij alles ruim boven NAP staat. En het is erg groen.” Van Eijk voegt eraan toe dat het vooral ook een keuze is geweest voor de toekomst. Volgens Verlangen laat het zien dat alle drie de partijen dicht bij elkaar zitten als het gaat om de visie. “We zijn alle drie gericht op de langere termijn. Galaxy was bij de eerste kennismaking al meteen gecharmeerd van aspecten waar niet iedereen op let.”

Software defined

Juist als het gaat om de verschillende vormen van connectiviteit die in de nabije toekomst een grotere rol gaan spelen, zal DCspine een onmisbare schakel worden, zo denkt Verlangen. “Al onze torens willen we beter, sneller, goedkoper en on-demand met elkaar kunnen verbinden”, zegt hij. “De torens vormen al snel een backbone en je wilt zoveel mogelijk naar de edge kunnen brengen. Daarvoor moet het low-latency zijn, in staat zijn veel informatie flexibel te transporteren en te verwerken. En vooral sinds de invoering van de privacywet- geving, GDPR, zie je dat er veel vraag is naar kleinschalige datacenters in de regio.” DCspine verbindt al die eilanden weer met elkaar. “Klanten hebben eigen apparatuur in colocatie, leveren public cloud, Internet of Things of hun eigen diensten”, zegt Berkel. “Wij verbinden de verschillende aanbieders en diensten.”

Omdat DCspine zijn backbone helemaal software defined heeft opgezet, is het geschikt voor de afhandeling van verschillende soorten connectiviteit. “Uiteindelijk gaan alle connectiviteitsvormen, of dat nou glas, straalverbinding, koper of 5G is, naar een aggregatiepunt. Vanuit dat punt wordt de data doorgegeven naar bijvoor- beeld een service provider of exchange. Wij zorgen voor verbindingen van en naar die aggregatiepunten.”

Van Eijk voegt eraan toe dat het lokale aspect voor hun klanten steeds vaker onmisbaar  wordt. “Het was altijd een ‘nice to have’ om dichtbij te zitten. Maar dat wordt een ‘need to have’. Wij hebben nu onze spullen in een datacenter in Amsterdam staan. Bij een storing ben je niet altijd snel op locatie, vooral niet als het net spitsuur is.” Bij dataverwerking is uptime echter van snel toenemend belang.

Portal

Daar bovenop komt dat klanten dankzij de aanpak van DCspine veel sneller online zijn dan voorheen. De aanvraag kunnen ze uitvoeren via een webportal. “De overeen- komst tussen ons is dat we ons onder- scheiden in het persoonlijk component. We zijn sterk in het persoonlijk contact met klanten en partners, zoals je ook tussen ons drieën ziet.” De infrastructuur van een nieuwe klant kan in enkele dagen helemaal operationeel zijn. Iedere volgende verbinding, op dezelfde locatie of zelfs een van de andere torens, is slechts een kwestie van uren. “Zelf zijn we dan binnen enkele minuten online”, schetst Berkel van DCspine. “Dan moet je het fysiek patchen, en dat duurt een paar uur.” Als voorbeeld noemt hij de verbinding van Galaxy. “Initieel had Galaxy via de portal een verbinding naar Amsterdam besteld. Vervolgens hadden ze een nieuwe locatie in Almere. Die extra verbinding was eenvoudig toegevoegd.” Verlangen voegt eraan toe dat ze via deze portal precies aan de klantvraag kunnen voldoen. “Als je een week lang 100mbit of 10Gig nodig hebt, dan krijg je dat ook voor die korte periode.”

De infrastructuur van een nieuwe klant kan binnen enkele dagen helemaal operationeel zijn

Uiteindelijk is elke toren een directe digitale doorgang naar niet alleen de overige torens van Alticom, maar ook naar de grote public-cloudpartijen of naar de AMS-IX. “Als men een product van AMS-IX in Lelystad wil afnemen, dan kan dat ook”, zegt Berkel. Verlangen stemt daarmee in. “AMS-IX is inderdaad een troef. Met DCspine en de AMS-IX hebben we connectiemogelijkheden met vrijwel de hele wereld. En met partijen als Galaxy kunnen we die ook aan.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine ChannelConnect 4 2018]