Cloudconnectiviteit Challenges

Op 26 juni 2020 organiseerde DCspine een webinar waarin Cloud Product Manager Jeroen Verheijen en Director Jan Michiel Berkel de deelnemers hebben bijgepraat over markt- en trendontwikkelingen op het gebied van cloudconnectiviteit en de daarbij behorende uitdagingen.

Het webinar ging van start met een korte introductie door Director Jan Michiel Berkel. “DCspine biedt een online connectiviteitsplatform en richt zich op IT-bedrijven. Drie jaar geleden is DCspine begonnen met het aanbieden van flexibele connectiviteit. Recent heeft DCspine daar een volledig geautomatiseerde Cloud Connect service aan toegevoegd.”

Grote cloudproviders

Hierna nam Jeroen Verheijen, Cloud Product Manager bij DCspine, het woord om dieper op de trends- en marktontwikkelingen in te gaan. “Het cloudlandschap is enorm aan het veranderen. Toen tien jaar geleden de eerste grote cloudproviders zoals Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS) op het toneel verschenen, waren het eigenlijk alleen de grote enterprises die van deze diensten gebruik maakten. Vandaag de dag gebruikt elk bedrijf wel clouddiensten.”

“Als je serieus met de cloud aan de slag wilt, moet je starten met het bedenken van een cloudstrategie. Een cloudstrategie geeft je namelijk inzicht in de kosten. Ook is het belangrijk om in de cloudstrategie een exitplan op te nemen voor het geval bepaalde applicaties niet goed vanuit de cloud werken. Bedrijven zijn ook meerdere clouds gaan gebruiken en zo spreken we van een multicloud. Op basis van onderzoek van Gartner domineren op dit moment drie grote spelers de cloudmarkt: Amazon Web Services (AWS), Microsoft en Google. Nieuwkomer in de Benelux is de Alibaba Cloud.”

Uitdagingen voor service provider

Jeroen Verheijen ziet een grote uitdaging voor IT-providers: hoe sluit je meerdere klanten, met elk hun eigen wensen en eisen, aan op de bekende cloudplatformen? Het aansluiten van applicaties op private netwerken is een uitdaging. In de vragen die DCspine hierover krijgt, komen steeds drie elementen terug: businesscontinuïteit, flexibiliteit en veiligheid.

“Op het moment dat applicaties in de cloud draaien, is de onderliggende infrastructuur niet tastbaar meer. Klanten gaan vragen stellen over de businesscontinuïteit: hoe garandeert DCspine dat mijn applicaties en data altijd beschikbaar zijn? Flexibiliteit gaat over de eisen van klanten met betrekking tot het gebruik van de verschillende clouds: beschikbare bandbreedte en redundante voorzieningen. In verband met de eisen die voortvloeien uit de AVG is veiligheid ook een belangrijke eis geworden. De inhoud van de datastromen bepaalt voor welke vorm van connectiviteit een bedrijf kiest.”

Private netwerken

“Het internet heeft geen eigenaar en is gemakkelijk te hacken. Elk bedrijf dat start met het ontsluiten van de cloud doet dat vanuit het internet. Dat is logisch omdat deze vorm van ontsluiting heel eenvoudig is. Als bedrijven in relatie tot cloudgebruik de volwassenheidsfase bereiken, stappen ze over op private netwerken.”

Cloudconnectiviteit is complex, betoogt Jeroen Verheijen. “De cloudproviders gebruiken verschillende manieren waarop klanten moeten connecteren. Microsoft Azure, AWS en Google Cloud: ze doen het allemaal anders. Daarnaast biedt een cloudprovider binnen het eigen portfolio ook weer verschillende manieren om te connecteren.”

Oplossingen van DCspine

In het derde deel van het webinar ging Jan Michiel Berkel uitgebreider in op de oplossingen van DCspine. “We bieden een schaalbare oplossing die specifiek is gericht op IT-providers. Ons netwerk is heel betrouwbaar en dat eisen ook de IT-providers en de eindklanten. Vier jaar geleden heeft DCspine een eigen netwerk uitgerold op basis van het volledig redundant glasvezelnetwerk van Eurofiber. In alle datacenters waar DCspine diensten aanbiedt, zijn de voorzieningen redundant uitgevoerd. Eenvoud, kennis, snelheid en flexibiliteit zijn de pijlers die terugkomen in de dienstverlening van DCspine.”

Een groot deel van de IT-providers faciliteert de dienst en doet ook het beheer voor eindklanten. Zeker als een IT-dienstverlener veel klanten heeft, moet het beheer eenvoudig zijn. Het moet snel werken, gemakkelijk in gebruik zijn en geen vragen oproepen bij eindklanten. DCspine biedt een online portal met alle relevante opties voor IT-providers. DCspine investeert ook veel in kennis om IT-providers te kunnen ondersteunen in het geval ze vragen krijgen van eindklanten. Snelheid is ook belangrijk omdat lange levertijden niet worden geaccepteerd. Via contracten op dagbasis biedt DCspine flexibiliteit voor IT-providers. DCspine is hierin uniek.

Verdienmodel voor IT-providers

Jan Michiel Berkel: “Tot slot is het verdienmodel voor IT-providers heel belangrijk. Uiteindelijk implementeren IT-providers de oplossing en dus moet er een aantrekkelijk verdienmodel aan gekoppeld zijn. Dat realiseert DCspine door het vragen van bedragen die ook voor eindklanten betaalbaar zijn. IT-providers kunnen zo genoeg marge maken en de contracten zijn vanwege de flexibele looptijd enorm aantrekkelijk.”

Polls

De 70 deelnemers van het webinar kregen een drietal vragen die ze direct konden beantwoorden. De antwoorden op deze vragen staan hieronder. 

Vraag 1: Welke publieke cloud beheert u momenteel

 • Microsoft Azure 57%
 • Amazon Web Services (AWS) 22%
 • Google Cloud Platform 9%
 • Oracle Cloud 4%
 • Anders 8%


Vraag 2: Welke connectiviteit gebruikt u naar de cloud?

 • Publiek internet 17%
 • Privaat netwerk 30%
 • VPN over internet 39%
 • Weet ik niet 0%
 • Overig 13% 


Vraag 3: Voor hoeveel klanten beheert u cloudverbindingen (VPN & private)?

 • 0 —> 27%
 • 1-5 → 27%
 • 5-10 → 0%
 • 20+ → 36%


Vragen en antwoorden tijdens webinar 

Natuurlijk was er ook ruimte voor vragen. Aan het einde van het webinar werden de vragen uitvoerig door Jeroen Verheijen en Director Jan Michiel Berkel beantwoord. Deelnemers vroegen zich bijvoorbeeld af: waarom eindklanten steeds minder via het publieke internet willen connecteren met een cloudprovider of waarom een private verbinding duurder is. Ook werden er inhoudelijke vragen gesteld over de mogelijkheden die de DCspine portal biedt bij het connecteren met de cloud en vroeg men zich af of voor elke klant een aparte poort moet worden aangevraagd. Het antwoord op deze en andere vragen kunt u terugzien in het webinar.

Webinar gemist? 

Heeft u het webinar gemist? Geen probleem! Via deze link kunt u het informatieve webinar cloud connectiviteit Challenges op uw gemak terugkijken.