DCspine: Cloud vraagt om innovatieve connectiviteit

Jan Michiel Berkel en Arjan Kunstman, directie DCspine

Nog maar een halfjaar geleden is DCspine van start gegaan. Het bedrijf levert flexibele datacenterconnectiviteit op een manierdie uniek is in Nederland en heeft daarmee in korte tijd een behoorlijk aantal partijen weten te overtuigen. ChannelConnect sprak met directors Jan Michiel Berkel en Arjan Kunstman over het aanbod en de klantgroepen.

DCspine is ontstaan uit het inzicht dat de markt voor datacenterconnectiviteit verandert door de grootschalige adoptie van cloud door eindgebruikers. Bedrijven en organisaties die gekozen hebben voor colocatie en cloud in datacenters hebben een andere behoefte aan connectiviteit dan pakweg vijf jaar geleden. “Het was lange tijd vanzelfsprekend dat klanten van datacenters gebruikmaakten van glasvezelverbindingen met een vaste capaciteit en loopduur van het contract”, vertelt Jan Michiel Berkel. “Nog steeds is dat een prima basis voor iedereen die goed kan bepalen wat zijn bandbreedtebehoefte over langere tijd is.” Door de opkomst en het massale gebruik van clouddiensten is een grote groep klanten ontstaan die een meer flexibele behoefte heeft aan connectiviteit. Om op die veranderingen te kunnen inspelen is binnen Eurofiber DCspine op de tekentafel gekomen als extra alternatief naast darkfiber, WDM en ethernetdiensten. Na anderhalf jaar voorbereiding is het als zelfstandig bedrijf als onderdeel van de Eurofiber Groep gestart. Op het kantoor in Bunnik werkt inmiddels een team van zeven mensen.

Wat biedt DCspine
Na de introductie volgt uiteraard de vraag wat DCspine precies is. Arjan Kunstman legt dat uit: “Wat wij leveren zijn ethernet virtual private-networkverbindingen. De onderlaag van dit netwerk is opgebouwd uit darkfiber met coherent DWDM-techniek. Dat is bedoeld om datacenters onderling te verbinden met de mogelijkheid van zeer hoge capaciteit gecombineerd met een grote mate van flexibiliteit. De beschikbare capaciteit van de verbindingen, Secure Cross Connects (SxC) genoemd, bedraagt op dit moment 100mbit tot 100GB. De verbindingen tussen datacenters zijn vanzelfsprekend redundant.” Berkel voegt daaraan toe dat de dienst niet alleen door datacenters zelf wordt afgenomen, maar vooral door de klanten die daar colo-ruimte of clouddiensten afnemen. “Je ziet dat door cloud de locaties waar data staat en applicaties draaien meer divers zijn, vaker worden gemigreerd en dat er een groeiende behoefte is die locaties onderling te kunnen verbinden.”

DCspine maakt dat soort innovatieve verbindingen mogelijk en heeft daarbij meerdere voordelen. De meest opvallende is dat DCspine wordt geleverd op basis van afname van minimaal één dag. Verder kan de dienst in letterlijk één minuut beschikbaar zijn voor de klant. De capaciteit is eenvoudig bij te stellen en het beheer gaat volledig via de online portal. “Schaalbaarheid, flexibiliteit en eigen beheer zijn eigenschappen die bij het cloudtijdperk horen”, zegt Berkel. “We zien dan ook dat prospects en klanten die zelf al over cloudervaring beschikken, deze manier van aanbieden heel intuïtief vinden.

Een ander belangrijk voordeel dat Kunstman en Berkel beide noemen is dat het hier gaat om proven technology. De manier waarop DCspine de dienst in de markt zet en positioneert, is vernieuwend; de techniek zelf is al jaren wereldwijd in gebruik. Dat is een bewuste keuze, omdat klanten behoefte hebben aan stabiele, betrouwbare en voorspelbare verbindingen.

Real time beschikbaar in meer dan 30 datacenters
Hoewel de launch van DCspine pas een half jaar geleden plaatsvond, heeft het inmiddels een behoorlijke footprint in het Nederlandse datacenterlandschap. Berkel: “De diensten zijn op dit moment via een paar muisklikken en realtime beschikbaar bij ruim 30 carrier-neutrale datacenters verspreid over het hele land. Het aantal datacenters groeit nog steeds, maar we kunnen zonder meer stellen dat we al een behoorlijke dekking hebben.” Hierdoor neemt ook de belangstelling voor de diensten steeds verder toe, wat zich vertaalt in meer klanten, merken Berkel en Kunstman. Dat leidt tot de vraag wat een typische DCspine klant is.

Flexibel gebruik voor cloud serviceproviders
DCspine richt zich volgens Berkel in de eerste plaats op de gebruikers van colocatiediensten. “Dat is wel een heel brede term. We zien de nodige belangstelling van cloud serviceproviders, dat zijn zowel ISP’s, MSP’s, cloudproviders, hosters als integrators. Wat zij gemeen hebben is dat ze op zoek zijn naar flexibele en schaalbare bandbreedte, al is dat wel om verschillende redenen. Ten eerste zijn dat klanten die voor een langere periode een voorspelbare bandbreedte afnemen. We zien in deze groep klanten die vooralsnog niet meer willen, maar wel de mogelijkheid willen hebben op termijn, wanneer het hen uitkomt, zonder veel gedoe te kunnen up- of downgraden. Dat kunnen ze dan helemaal zelf regelen via het online klantenportal.”

Connectiviteit moet anders, slimmer en flexibeler
Berkel en Kunstman noemen verder als voorbeeld klanten die een tijdelijke capaciteitboost nodig hebben omdat er van datacenter wordt verhuisd of omdat er een nieuwe locatie wordt toegevoegd. Weer andere klanten gebruiken het voor implementatie van public cloud, waarbij met lage capaciteit wordt gestart en gaandeweg wordt opgeschaald.

Selfservice via de online portal
Het klantenportal is al diverse keren genoemd, wat logisch is omdat het een centrale functie vervult. Bij DCspine verwijzen ze er ook naar omdat door het aanmaken van een account iedereen kan zien hoe het werkt. “We kunnen uiteraard heel goed uitleggen wat DCspine is en kan, maar het verhaal wordt nog duidelijker door een account aan te maken en ons portal te verkennen”, zegt Berkel. “Wie dat wil kan dan, zonder enige verplichting aan te gaan, een heel goede indruk krijgen van wat er mogelijk is en vooral van de eenvoud, wat key features zijn van onze innovatieve propositie.”

Het spreekt dan ook voor zich dat zowel Berkel als Kunstman de lezers van ChannelConnect uitnodigen om de website te bezoeken en zo te ervaren hoe gebruiksvriendelijk DCspine is. Het blijft echter niet bij die oproep. DCspine zal de komende periode vaker aanwezig zijn op events en in de pers om duidelijk te maken dat bij het cloudtijdperk een andere kijk op connectiviteit hoort. Connectiviteit moet anders, slimmer en flexibeler. DCspine levert de oplossing.

Bron: https://channelconnect.nl/datacenterdossier/2018/05/07/dcspine-cloud-vraag-innovatieve-connectiviteit/