Eindhoven Fiber Exchange vergroot bereik met aansluiting DCspine

Digitale transformatie en gebruik van diensten uit de cloud is een belangrijke thema voor Nederlandse ondernemingen, zowel voor multinationals als het MKB. Metropoolregio Eindhoven is één van de economisch snelst groeiende regio’s in Nederland met een sterke focus op tech en IT. Eindhoven Fiber Exchange (EFX) vertolkt een belangrijke rol voor de regio als leverancier van glasvezelinfrastructuur en als knooppunt voor telecomnetwerken en aanbieders van telecomdiensten.

EFX is recent verhuisd naar een nieuwe locatie waar duizenden glasvezels van tientallen providers samenkomen. De exchange vervult daarmee een regionale spilfunctie. Recent heeft EFX interconnectiviteitsplatform DCspine verwelkomd waarmee de reikwijdte aan connectiviteit naar o.a. datacenters en cloud aanbieders sterk wordt vergroot. Klanten uit de regio kunnen hierdoor gemakkelijk gebruik maken van dienstenaanbieders uit meer dan 60 datacenters in Nederland en België.

Alles onder één dak

Glasvezelknooppunten zoals EFX zorgen niet alleen dat verschillende netwerken met elkaar kunnen koppelen, maar ook dat dienstenaanbieders eenvoudig afnemers kunnen bereiken. Zo ontstaat een hub aan digitale diensten inclusief de benodigde connectiviteit. In het geval van EFX, onderdeel van dark fiber leverancier Breedband Regio Eindhoven (BRE), kunnen organisaties uit de regio eenvoudig connectiviteit betrekken naar andere organisaties in de regio of daarbuiten. Daarbij hebben zij de keuze aan een rijk palet aan leveranciers van diensten zoals back-up in de cloud, VoIP of internet access.

De samenwerking met DCspine is bedoeld om ook connectiviteit naar locaties buiten de regio te bieden. De meeste van de 60 datacenters die zijn aangesloten bij DCspine hebben meerdere huurders (colocatie) en gezamenlijk honderden aanbieders van diensten, waardoor het DCspine netwerk ook één groot landelijk ecosysteem van digital services is. Vrijwel iedere denkbare dienst is leverbaar, van toegang tot ‘s wereld grootste internetknooppunt AMS-IX tot anti-DDoS diensten en van cloud connects naar bijvoorbeeld Azure en van AWS tot een groot aantal Nederlandse cloud leveranciers.

Economische relevantie

EFX en de samenwerking met DCspine zijn een mooie illustratie van de economische betekenis van het snelgroeiende Nederlandse digitale ecosysteem. Doordat EFX honderden bedrijven en organisaties in regio Eindhoven kan ontsluiten, en zo ook de veelvuldig aanwezige kennisinstituten van de juiste connectiviteit voorziet, is innovatie en economische ontwikkeling mogelijk. Tegelijkertijd zorgt het bereik van DCSpine naar vele andere partijen in Nederland en daarbuiten, voor een verdieping van deze regionale functie van EFX. Dit soort synergieën zijn typerend voor glasvezelknooppunten zoals EFX.EFX en DCspine vertelden meer over hun samenwerking tijdens de Fiber Vakdag die dinsdag 18 juni jl. plaatsvond in Zwolle.  Wilt u meer weten? Bezoek dan website van de Eindhoven Fiber Exchange of DCspine.